IHMISET
 

SUSANNA AIRAKSINEN

Susanna Airaksinen on teatteriohjaaja ja dramaturgi. Airaksinen on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi. Hän on aikaisemmin opiskellut myös yleistä kirjallisuutta Turun yliopistossa sekä teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun Taideakatemiassa. Airaksinen on ohjannut muun muassa Turun Kaupunginteatterille esityksen Neljäntienristeys, joka perustui Tommi Kinnusen samannimiseen romaaniin.

 
 

JOHANNA ENCKELL

Näytelmäkirjailija ja esseisti. Toiminut kirjallisuuden ja draamakirjallisuuden opettajana Oulun yliopistossa 1965-72. Vuosina 1975-80 dramaturgina Svenska Teaternissa ja Stockholms stadsteaterissa ja näiden jälkeen vuosina 1991-92 Teatterikorkeakoulun lehtorina ja vararehtorina. Vuosina 1984-2004 asunut Pariisissa ja kirjoittanut muun muassa teatterikritiikkejä, sekä näytelmät Hundrade drömmars fröken ja Heliga Birgittas lekar, joista hän sai Näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkinnon 1990. Molemmat näytelmät ovat suomennettuja: Sadan unelman Sara ja Pyhän Birgitan vaaralliset leikit.
Taiteilijaeläke myönnettiin v. 1998. Julkaissut laajan esseen Skärvor av Artaud (Antonin Artaudin jäljet ranskalaisessa teatterissa), joka palkittiin FST:n kirjallisuuspalkinnolla 2003. Ranskan valtion kunniamerkki Chevalier des Arts et des Lettres 1985. Pro Finlandia vuonna 2000.

 
 

ANTONY FREDRIKSSON

Filosofian lisensiaatti Antony Fredriksson (syntynyt 1972) on filosofi, kirjoittaja ja kulttuurituottaja. Hän työskentelee tällä hetkellä väitöskirjan kanssa, joka käsittelee aistien filosofiaa: tiedon, näkemisen, kuvan ja minän suhdetta. Väitöskirjan päämääränä on näyttää, miten dokumentaarisen kuvan käsite tuo meidän eteemme tärkeitä moraalisia kysymyksiä ruumiista, minästä ja toiseudesta sekä millä tavalla nämä kysymykset ovat kysymyksiä ei pelkästään tiedosta, vaan myös representaation politiikasta ja etiikasta. Hän on julkaissut useita esseitä ja artikkeleita, jotka käsittelevät epistemologiaa, aistien filosofia, elokuvaa sekä visuaalista kulttuuria tieteellisissä sekä taidetta käsittelevissä julkaisuissa. Fredriksson toimii estetiikan opettajana Åbo Akademin filosofian laitoksella sekä visuaalisen kulttuurin opettajana taidehistorian laitoksella.

 
 

KAISA ILMONEN

Kirjallisuudentutkija, filosofian tohtori. Olen työskennellyt Turun yliopistossa yleisen kirjallisuustieteen oppiaineessa ja taiteiden tutkimuksen laitoksella vuodesta 1997. Väitöskirjani käsitteli karibialaista naiskirjallisuutta ja historian uudelleenkirjoittamista. Tutkimusintresseihini kuuluvat erityisesti identiteettiproblematiikan ja vähemmistökirjallisuuksien kysymykset, postkoloniaalisen ja queer-tutkimuksen traditiot sekä siirtomaaromaanin tutkimus. Olen Suomen Kirjallisuudentutkijain Seuran hallituksen jäsen sekä Suomen Queer-tutkimuksen Seuran pitkäaikainen aktiivi ja hallituksen jäsen. Keväällä 2015 työskentelin vierailevana tutkijana Uppsalan yliopistossa. Tekeillä oleva tutkimukseni käsittelee intersektionaalisuuden teoriaa, joka pohtii minuuden monimuotoisuutta yhteiskunnallisten valtajärjestelmien leikkauskohdissa.

 
 

ANNAMARI KONTTINEN

Sosiologi, yliopisto-opettaja. Työskennellyt Turun yliopistossa, vuodesta 1989 sosiologian laitoksella ja vuodesta 2007 Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksessa. Pitkiä tutkijavierailuja Naran naisten yliopistossa, Tokion yliopistossa, Nordic Center for Asian Studiesissa Kööpenhaminassa ja University of California Berkeleyssä. Kirjoittanut kansalaisyhteiskunnasta, luonnonympäristön ja yhteiskunnan suhteesta sekä sukupuolijärjestelmästä. Tällä hetkellä akateemisen kiinnostuksen kohteena Japanin nyky-yhteiskunnan muutokset. Vastuualueena kolmannessa tilassa tieteen ja taiteen kohtaamiset.

 
 

MARIKA LEINONEN-VAINIO

Tuottaja, taiteen maisteri. Aalto-yliopisto, Taideteollinen korkeakoulu,
Porin taiteen ja median laitos 2011.
Olen työskennellyt taiteen ja kulttuurin kentällä yli 20-vuotta laaja-alaisesti eri kohderyhmien kanssa. Toimin tuottajana, kuvailutulkkina, työpajojen ohjaajana ja luennoitsijana. Tällä hetkellä päätyöni on Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:ssä. Kolmannessa tilassa olen ollut mukana vuodesta 2009. Tehtäväni liittyvät tuottamiseen ja taloushallinnon koordinointiin.

Minulle tärkeitä arvoja ovat ovat eettisyys, taiteen saavutettavuus ja esteettömyys sekä sosiaalinen tasa-arvo.

 
 

MARIA LEIVONEN

Maria Leivonen, tuottaja YAMK, Turun AMK:n Taideakatemia. Teatteritaiteen ja näyttelijäntyön opintoja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Leivonen on työskennellyt tuottajana kulttuuri- ja esittävän taiteen alalla mm. Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeessa Turussa (2011) ja Suomen Teatterit ry:ssä. Parhaillaan Leivonen työskentelee tuottaja-freelancerina ja esiintyjänä. Leivonen on ollut näyttelijänä Kolmas Tila -teatterin kantaesityksissä Berg Heil! - Nietzscheläisiä vaelluslauluja (2013) ja Legenda pienestä luusta (2016-2018).

 
 

PIRJO LIIRI-MAJAVA

Lavastaja, pukusuunnittelija. Opinnot Taideteollinen Korkeakoulu (TAM) ja Musashino Art University, Tokyo
Työskennellyt vierailijana vuodesta 1991 lukuisissa teattereissa, oopperaproduktioissa sekä vapaissa ryhmissä.
Viimeisimpiä töitä Jekyll & Hyde (puvut, Turun kaupunginteatteri 2013), Vånkikuljetus nro 86 (lavastus ja puvut, TTT 2013) , Musta purje Valkea purje (puvut, Suomen Kansallisteatteri 2011), Syvin kerros (lavastus ja puvut, Lahden Kaupunginteatteri 2012), Kerjäläinen ja Jänis (lavastus ja puvut, Teatteri Jurkka 2012), ooppera Erik XIV (puvut, Turun Musiikkijuhlat 2011), Animalis (puvut, lavastus yhdessä Kalle Ropposen kanssa, Kolmas Tila 2011)

 
 

JUHA MALMIVAARA

Ohjaaja, Kolmas Tila - Tredje Rummet ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen 2007. Suomen Teatterikoulu, ohjaajalinja -77. Toiminut ohjaajana Rovaniemen, Vaasan ja Turun Kaupunginteattereissa ja vierailevana ohjaajana Lappeenrannan, Helsingin, Lahden, Espoon ja Oulun Kaupunginteattereissa, sekä Tampereen Työväenteatterissa. Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön professori 2000-2005. Viimeisimmät työt: Käsky (Suomen Kansallisteatteri 2006), Maria Anderssonin muisti (Memento-työryhmä - monitaiteellinen pirstoutunut muisti -projekti 2006), Elämä ja kuolema (Lahden Kaupunginteatteri 2007), Maan kellot (Kolmas Tila 2009) Puhdistus (Lahden Kaupunginteatteri 2010), Musta purje Valkea purje (Suomen Kansallisteatteri 2011), Animalis (Kolmas Tila, 2011)

 
 

KARI MÄKIRANTA

Säveltäjä ja muusikko. Erikoistunut poikkitaiteellisiin projekteihin mm. kuvataiteen ja musiikinyhdistämisessä. Musiikkiteatteri-ilmaisun ohjaaja sekä ansioitunut muusikko. Mäkiranta on säveltänyt musikaaleja, tehnyt musiikkiteatteria ja toiminut opettajana. Poimintoja: Pop/jazz-linja perustaja 1987 Kauhajoen ev. opistolle. 2000 – 2005. Musiikkiteatteri-läänintaiteilija Hämeen taidetoimikunnassa.Ypäjän musiikkiteatterin taiteellinen johtaja ja kapellimestari vuodesta 2005 alkaen. Hämeenlinnan Sibelius-seuran musiikkipalkinto 2004 sekä Nuori Suomi ry:n pro nuori suomi palkinto lasten liikuntamusiikkityöstä. Viimeisimmät sävellys ym. työt: Punainen Hirvi-monitaiteellinen esityskollaasi (2004 Hämeenlinnassa ja 2009 Riihimäellä) Useita lastenteatterinäytelmiä (Linnateatteri Turku) Maan kellot (2009 Kolmas Tila) Titanic-musikaali (musiikin sovitus ja johto 2010 Ypäjän musiikkiteatteri) Tuntumaa-näyttelyn soiva veistos näkövammaisten taidenäyttelyyn (2010 Pori).

 
 

CÉCILE ORBLIN

Näyttelijä, esitystaiteilija. Valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta. Opiskellut sen jälkeen esitystaiteen ja – teorian koulutusohjelmassa. Lisäopintojen puitteissa tehnyt kaksi omaa ohjausta: Solista (2001) ja Vahingossa ilman lupaa (2003). Solista palkittiin Puolan näyttelijäliiton palkinnolla 2002. Esitys vieraili USA:ssa 2003.

Toiminut valmistumisestaan lähtien näyttelijänä mm. Helsingin Kaupunginteatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa, Lahden Kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, UIT:ssa, Lappeenrannan Kaupunginteatterissa.

 
 

SEPPO PARKKINEN

Näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Seppo Parkkinen on opiskellut Teatterikorkeakoulussa 1981-85, ja sitä ennen Tampereen Yliopistossa 1977-1981 (muun muassa kirjallisuutta ja taidehistoriaa). Hän on tehnyt käsikirjoituksia, dramatisointeja ja käännöksiä useimmille maamme suomenkielisistä näyttämöistä sekä lisäksi Teatteri Viirukseen ja Åbo Svenska Teaterniin, Radioteatteriin, televisioon sekä eri tanssiteattereihin. Seppo Parkkinen on toiminut dramaturgina Kuopion, Kajaanin, Lahden ja Turun Kaupunginteattereissa. Vuodesta 1997 hän on ollut freelancer. Hänen näytelmiään on esitetty myös Islannissa, Virossa, Kanadassa ja Argentiinassa.
Viimeisimpiä töitä: BERG HEIL! – nietzscheläisiä vaelluslauluja , Kolmas Tila, 2013. VUOSISADAN RAKKAUSTARINAT, Suomen Kansallisteatteri, 2013. VANKIKULJETUS N:RO 86, Tampereen Työväen Teatteri, 2013. RIKOS JA RANGAISTUS, Keski-Uudenmaan teatteri, 2012. ANIMALIS, Kolmas Tila, 2011. MUSTA PURJE VALKEA PURJE , Suomen Kansallisteatteri, 2011. TÄHDEN HETKI, Kolmas Tila, 2011.
Seppo Parkkinen sai Jussi Kylätasku -palkinnon vuonna 2013.

 
 

LOTTA PETRONELLA

Elokuvaohjaaja. Asunut Lontoossa vuodesta 1993 vuoteen 2005. Sai taiteellisen koulutuksensa Chelsea College of Artissa. Vuodesta 1994 toimi aktiivisesti filmi – ja tv-tuotannoissa Lontoossa. Hän on mm. käsikirjoittanut, ohjannut, leikannut ja tuottanut sekä omia että toisten ohjaajien dokumentti- ja lyhytelokuvia.
Hänen töitään on nähty kansainvälisillä festivaaleilla ja hänelle on myönnetty apurahoja video – ja filmiprojektien toteuttamiseen. Syksyllä 2005 hän muutti Suomeen tehdäkseen elokuvan Skärikvinnan, joka on pitkä dokumentti neljästä naisesta Turun ulkosaaristossa. Filmin ensi-ilta oli kesällä 2007. Elokuvissaan hän yhdistää kerronnallisuutta ja dokumenttia luodakseen henkilökohtaisia ja intiimejä muotokuvia.

 
 

JORMA PITKONEN

Teollinen muotoilija. ED-Design Oy:n muotoilujohtaja vuosina 1990-2008. Valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta 1970. Toiminut teollisena muotoilijana Salorassa sekä muotoilutoimistoissa Ergonomiadesign ja ED-Design. Ollut molempien toimistojen osakas ja hallituksen jäsen. Merkittävimpiä muotoiluasiakkaita Salora, Mobira, Finlux, Nokia, Viewsonic, Vestel ja LG Electronics. Ollut opettajana Turun taideakatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa sekä toiminut Taideteollisen korkeakoulun teollisen muotoilun osastolla johtajana ja vs. professorina. Saanut Valtion taideteollisuuspalkinnon ja valittu Aalto yliopiston/Taideteollinen korkeakoulun ja Teollisuustaiteen Liitto ORNAMON kunniajäseneksi. Töitä mm. Helsingin ja Essenin Designmuseon kokoelmissa. Muotoilutöiden ohessa suunnitellut kirjan kansia Tammelle.

 
 

KALLE ROPPONEN

Valosuunnittelija, lavastaja. Kalle Ropponen on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta. Hän työskentelee free lancer valosuunnittelijana ja lavastajana teattereissa laajalti ympäri Suomen.
Ropposen erityisen kiinnostuksen kohteena suomalainen nykydraama. Viimeaikaisimpia töitä ovat mm. valosuunnittelut: ANIMALIS (Kolmas tila 2011), KESÄYÖN HYMYILYÄ (Turun Kaupunginteatteri 2011), ANGELS IN AMERICA (vapaaryhmä, Helsinki 2010), HAMBURGER BÖRS (Turun Kaupunginteatteri 2010), PUHDISTUS (Porin Teatteri 2010), NISKAVUOREN NAISET (Petroskoin Kansallinen Teatteri 2008), sekä lavastus-valosuunnittelut: PIAN KOITTAA AIKA (Riihimäen Teatteri 2012), COSI FAN TUTTE (Åbo Svenska Teater / Turun Filharmoninen orkesteri 2009), DRABBAD (Åbo Svenska Teater 2009), sekä KOKKOLA (Kokkolan Kaupunginteatteri 2008).

 
 

ROBERT SEGER

Teatteri–, lehdistö– ja mainosvalokuvaaja. Kuvannut noin 150 esitystä ympäri Suomen, Oulusta Kansallisteatteriin. Turun Kaupunginteatterin ”hovivalokuvaaja” vuodesta 2001.

 
 

KRISTINA VAHVASELKÄ

Kristina Vahvaselkä. Näyttelijä, esiintymistaidonvalmentaja. Vahvaselkä on ollut kiinnityksellä Vaasan kaupunginteatterissa vuosina 1997-2003. Tämän jälkeen hän on toiminut freelancer näyttelijänä vieraillen Turun Linnateatterissa ja Samppalinnan kesäteatterissa, Åbo Svenska Teaternissa, Rauman kaupunginteatterissa, Kouvolan teatterissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Näyttelijäntyön lisäksi hän kouluttaa esiintymistaidossa ja tekee monipuolisesti äänitöitä; mm. mainosspiikkauksia ja dubbauksia. Kolmannessa Tilassa Kristina on vierailut kolmessa teoksessa Berg Heil! – Nietscheläisiä vaelluslauluja, Passio ja Legenda pienestä luusta.

 
Kiitos kaikille toimintaamme tukeneille.