Raumzeitin kantaesitys sai ylistävän vastaanoton!
04.02.2023
”Kertakaikkisen vaikuttava, upea esitys! Tämän voisi kokea uudestaankin.”
Raumzeitin kantaesitys sai ylistävän vastaanoton kriitikoilta ja katsojilta. Tieteen vapautta, totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhdetta sekä ajan ongelmaa tutkivassa esityksessä ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät poikkeukselliseksi kokonaisuudeksi. Katsojat seuraavat esitystä kuulokkeet korvissa, immersiivinen auditiivinen kokemus on kuin äänilavastus.
”Tämä on jotain ihan muuta kuin aivot narikkaan -viihdettä.” (Turun Sanomat)
”Den drar en med som ett kraftfultt lok.” (Åbo Underrättelser)
”Kolmas Tila pisti parastaan, samoin ihana Vanha viinatehtaan sali.”
”Tuikeaa tykitystä ja asiaa. Kuulokkeiden kautta koki upeasti tilallisuuden, liikkuvuuden ja ulottuvuudet.”
”Hieno, kokonaisvaltainen teos. Syvää väkevyyttä.”
Tällaista teosta et muualla koe. Hanki lippusi täältä.
Raumzeitin ensi-ilta lähestyy! Hanki lippusi oitis!
26.01.2023
”Kaikki galaksit etääntyvät meistä. Katsoittepa minne tahansa taivaalla.”
Ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät Raumzeitissa poikkeukselliseksi kokonaisuudeksi. Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä teos tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa sekä tähtitieteen ja fysiikan historiaa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Iso-Heikkilän observatorion yöstä liikutaan fyysikko Anja Pohjanheimon ajatusten virrassa vaihtoehtoisiin todellisuuksiin, kuviteltuihin ja tosiin.
Ensi-ilta torstaina 2.2. Esityksiä 1.4. saakka. Tällaista et muualla koe. Hanki oitis lippusi täältä!
Tähtinäytös ja luento Raumzeitin keskeisellä tapahtumapaikalla!
23.01.2023
Yleisö pääsee tutustumaan yhteen Raumzeitin tapahtumapaikoista, kun Kolmas Tila ja Turun Ursa tarjoavat perjantai-iltoina 27.1. ja 10.2. Iso-Heikkilän tähtitornilla samanaikaisesti kaksi tapahtumaa: Tähtinäytöksen kirkkaalla säällä klo 19-21 sekä Tähtien tutkimisen historia -luennon klo 19.15 ja klo 20.15.
”Tähtiä on tarkkailtu jo esihistoriallisesta ajasta alkaen, mutta milloin tähtitieteestä tuli tiedettä?”, tähtitieteilijä FT Pasi Nurmi vihjaa luennostaan.
Lue tapahtumasta lisää täältä.
Science fiction ja totalitarismi – Tähtitiede ja sarjakuva: Yleisötapahtuma tammikuussa
13.12.2022
Raumzeitin toinen yleisötapahtuma Science fiction ja totalitarismi – Tähtitiede ja sarjakuva järjestetään Manillan Vanhalla Viinatehtaalla Turussa perjantaina 13.1. klo 18-20:30. Tapahtuman puheenvuorot nostavat esiin, miten totalitarismia ja tähtitiedettä on käsitelty ja käsitellään fiktiossa.
Lue lisää tapahtuman sivulta.
Raumzeitin liput nyt myynnissä!
21.10.2022
Raumzeitin liput ovat nyt myynnissä. Kolmas Tila tuo uuden näyttämöteoksensa ensi-iltaan helmikuussa 2023.
”Ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät omanlaisekseen kokonaisuudeksi, jollaista ainakaan itse en ole aiemmin nähnyt”, ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila kertoo.
Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä Raumzeit tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa ja suomalaisen tähtitieteen historiaa.
Ensi-ilta 2.2.2023 klo 19 Manillan Vanhalla Viinatehtaalla, Turussa. Esityksiä 1.4. saakka.
Kolmas Tila kutsuu jälleen syventymään tulevan teoksen teemoihin
18.10.2022
Raumzeitin ensimmäinen yleisötapahtuma keskittyy tähtitieteen ja fysiikan historiaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.
Tähtimaailma: suomalainen tähtitiede 1900-luvun alussa -yleisötapahtuma tutustuttaa kahteen produktiolle keskeiseen tutkijaan: Gunnar Nordström (1881-1923) oli fyysikko, jonka painovoimateoria oli merkittävä kilpailija Albert Einsteinin teorialle. Liisi Oterma (1915-2001) oli tähtitieteilijä, joka löysi kolme komeettaa ja noin 200 pikkuplaneettaa, ja joka toimi Turun yliopiston tähtitieteen professorina ja Tuorlan observatorion johtajana.
Lue lisää tapahtuman sivulta.
Uusi näyttämöteos Raumzeit on julkistettu!
21.09.2022
Kolmas Tila käsittelee uudessa näyttämöteoksessaan RAUMZEIT fysiikan ja tähtitieteen historiaa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä teos tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa ja suomalaisen tähtitieteen historiaa. Kuinka miellämme olemassaoloa ja aikaa, kuinka niitä on fysiikassa tutkittu, mitä niistä on ajateltu ja mitä niistä tiedetään? Miten ideologinen ajattelu tunkeutui tieteeseen, millaisia muotoja oikeistoradikalismi sai akateemisessa maailmassa 1930-luvun aikana Euroopassa? Teos tarkastelee myös, mitä spekulatiivinen fiktio mahdollistaa totalitarismin ajassa.
Lue lisää teoksen sivulta.
Liput ovat nyt myynnissä – Romanttinen mieli sukeltaa murrosaikaa eläneen 1800-luvun Turun historiaan
26.07.2021
Romanttinen mieli – Ett romantiskt sinne on Kolmas Tila – Tredje Rummet ry:n ja kahden turkulaisen kuoron, Florakörenin ja Brahe Djäknarin, suurimuotoinen yhteistuotanto. Teos rakentuu Prologista, joka esitetään Turun tuomiokirkossa ja näytelmästä Romanttinen mieli, joka nähdään Logomossa.
Näytelmä Romanttinen mieli – Ett romantiskt sinne saa ensi-iltansa 27. elokuuta Logomossa. Näytelmän prologin ensi-ilta taas koetaan jo 20. elokuuta Turun tuomiokirkossa. Näytelmä on kuvaus varhaisromantiikan ajan moniäänisestä Turusta, joka on henkisen murroksen keskellä vuosina 1800–1827.
“Romanttinen mieli käsittelee oman aikamme ja varhaisromantiikan aikakauden rinnakkaisuuksia ja yhteyksiä ja ihmistietoisuutta. Se tarkastelee moniäänisyyttä näkökulmana ihmiseen, eettisenä kysymyksenä. Se luo kuvan moniäänisestä kaupungista”, näytelmän kirjoittanut Seppo Parkkinen sanoo.
Näytelmän keskushenkilö on muukalainen, joka etsii Charlotta Seurlingiä, sokeaa muusikkoa ja säveltäjää. Hän etsii aikakautta, jonka tunnuskuva tuo hahmo on. Näytelmä on sarja subjektiivisen mielen näkyjä, tutkimusmatka suuren epävarmuuden, levottomuuksien ja radikaalien aatteiden aikakauteen.
“On ollut hienoa nähdä, miten harjoituksissa teksti herää henkiin ja pääsemme viimein esittämään näytelmän, jonka ensi-ilta siirtyi vuodella eteenpäin. Tilat, joissa tulemme esiintymään, tarjoavat mahdollisuuden ottaa huomioon voimassa olevat turvavälit ja muut koronan vaatimat turvallisuusasiat”, tuottaja ja näyttelijä Kristina Vahvaselkä korostaa.
Teos on monikielinen, pääkielinä suomi ja ruotsi, ja se yhdistää kaikilla tasoillaan dokumentaarisuutta ja fiktiota.
Esiintyjät: Frank Berger, Cécile Orblin, Timo Torikka, Sofia Törnqvist, Kristina Vahvaselkä, Arttu Wäänänen sekä Janina Berman (ääni), Eriikka Magnusson (ääni), Antton Kainulainen (ääni) ja Hannes Mikkelson (ääni) sekä kuorot Brahe Djäknar ja Florakören.
Orkesteri: Kari Mäkiranta (musiikinjohto), Ulf Långbacka, Teemu Mastovaara, Jaakko Mattelmäki ja Harri Wallenius.
Työryhmä: Seppo Parkkinen (käsikirjoitus), Juha Malmivaara (ohjaus), Ulf Långbacka & Kari Mäkiranta (musiikin sävellys), Joonas Outakoski (äänisuunnittelu), Jonna Aaltonen (koreografia), Sari Salmela (skenografia), Eero Erkamo (valosuunnittelu) ja Saara Suni (ohjaajan assistentti).
Esitykset:
PROLOGI
20.8.2021 klo 19 Ensi-ilta, Turun tuomiokirkko
15.10.2021 klo 19
ROMANTTINEN MIELI – ETT ROMANTISKT SINNE Näyttämöteos
27.8 klo 19 Ensi-ilta, LOGI-sali, Turun Logomo, Junakatu 9, 20100 Turku
1.9 klo 19
7.9 klo 19
17.9 klo 19
18.9 klo 14
23.9 klo 19
24.9 klo 19
30.9 klo 19
1.10 klo 19
8.10 klo 19
9.10 klo 19
16.10 klo 14
Äänielämyksiä ympäri Turkua – Romanttinen mieli -ääniteos nyt kuunneltavissa!
24.09.2020
Tieteen ja taiteen vuoropuhelua manifestoiva Kolmas Tila -teatteriryhmä on julkaissut ympäri Turkua kuunneltavan ääniteoksen, joka tarjoilee runollisia fragmentteja tulevasta näyttämöteoksesta Romanttinen mieli – Ett Romantiskt sinne. Ääniteoksen voi kuunnella omilla kuulokkeilla niissä paikoissa, mihin se sijoittuu; Tuomiokirkossa, Vanhalla Suurtorilla, Kalmin tammella sekä Choraeuksen lähteellä Ruissalossa.
Turkulaisen Kolmas Tila -teatteriryhmän seuraava suurteos on monikielinen, dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistelevä Romanttinen mieli – Ett Romantiskt sinne. Teos saa ensi-iltansa Turussa elokuussa 2021, mutta voit jo nyt sukeltaa romantiikan ajan Turkuun ja saada upean, 360-asteisen kuuntelukokemuksen tapahtumapaikoista.
“Teos äänitetään binauraalisella tekniikalla, jolla saa 360-asteisen äänikuvan. Se kuulostaa kuin joku olisi ihan vieressä tai edessä tai liikkuu ympärillä. Loimme erilaisia äänimaisemia ja meillä esimerkiksi oli paikan päällä Vanhalla Suurtorilla Kullannuppu-hevonen, joka teki kavionkopseita”, ohjaaja Susanna Airaksinen selvittää.
Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Joonas Outakoski, joka tekee äänisuunnittelun myös varsinaiseen näytelmäteokseen. Ääniteoksella kuullaan näytelmäteoksen näyttelijöitä, muun muassa Jonna Järnefelt, Timo Torikka, Sofia Törnqvist, Eriikka Magnusson ja Anton Kainulainen.
Ääniteokseen kuuluu kaikkiaan neljä kohtausta sekä kaksi esseetä, jotka löytyvät selaimen kautta!
Parhaan kuunteluelämyksen saamiseksi noudata sovelluksen antamia ohjeita kohtaukselle suunnitellusta kuuntelupaikasta.
Teoksen kohtaukset ja niiden kuuntelupaikat:
- Tuomiokirkko: Vasemman puoleinen kiinteä penkkirivi. Etummaisen penkin käytävän puoleinen pääty.
- Vanha Suurtori: Ensimmäinen askelma teoksen Ajan virta yläpäässä. Katselusuunta porttikongiin päin.
- Kalmin tammi: Sibeliusmuseon takapiha. Kuuntele merkityllä paikalla tammen läheisyydessä.
- Choraeuksen lähde, Ruissalo: Keskimmäinen penkki.
Voit vaihtoehtoisesti kuunnella teoksen myös omalta kotisohvaltasi.
Suosittelemme käyttämään laadukkaita vastamelukuulokkeita. Muunlaisilla kuulokkeilla suosittelemme valitsemaan kuunteluversion tavallisille kuulokkeille. Tutustu myös kohtausten yhteydessä olevaan muuhun sisältöön, jotka johdattavat sinua kohti Romanttisen mielen tunnelmia.
Making of ääniteoksen synnystä:
Romanttinen mieli -teos käsittelee oman aikamme ja varhaisromantiikan aikakauden rinnakkaisuuksia ja yhteyksiä ja ihmistietoisuutta. Se luo kuvan moniäänisestä kaupungista, Turusta vuosina 1800 – 1827.
Näyttämöteos esitetään kahdessa osassa: prologi Turun tuomiokirkossa ja näytelmä Romanttinen mieli Logomossa.
Seppo Parkkinen, Käsikirjoitus ja esitysdramaturgia | Juha Malmivaara, Ohjaus | Saara Suni, ohjaajan assistentti | Ulf Långbacka & Kari Mäkiranta, Musiikin sävellys | Sari Salmela, Skenografia | Eero Erkamo, Valosuunnittelu | Joonas Outakoski, Äänisuunnittelu | Janina Rajakangas, Koreografia | Kristina Vahvaselkä, Tuottaja | Arto Vesterinen/Pauhaus, Graafinen suunnittelu | Esiintyjät: Frank Berger, Cécile Orblin, Timo Torikka, Sofia Törnqvist, Kristina Vahvaselkä, Arttu Wäänänen ja ääninäyttelijöitä sekä Brahe Djäknar – ja Florakören -kuorot.
Yleisötilaisuus: Matka Romanttiseen mieleen 24.9.2020
16.09.2020
Matkalla on monta merkitystä. Matka voi olla matkaa ajassa, matkailijoita ajassa ja paikassa, mielen matkaa, meidän matkamme ymmärtämään mentaalisesti eri tavalla rakentunutta aikakautta. Torstaina 24. syyskuuta teemme matkan Romanttiseen mieleen, Kolmas Tila -teatteriryhmän seuraavaan suurproduktioon.
Tilaisuudessa kuulemme puheenvuorot dosentti Timo Vuorisalolta (Ekologia ja evoluutiobiologia, Turun yliopisto) sekä tutkijatohtori Heli Rantalalta (Yleinen historia ja kulttuurihistoria, Turun yliopisto). Romanttinen mieli -teoksen ja siihen linkittyvän ääniteoksen esittelevät ohjaaja Susanna Airaksinen ja dramaturgi Seppo Parkkinen.
Romanttinen mieli -teos käsittelee oman aikamme ja varhaisromantiikan aikakauden rinnakkaisuuksia ja yhteyksiä ja ihmistietoisuutta. Se luo kuvan moniäänisestä kaupungista, Turusta vuosina 1800 – 1827. Yleisötilaisuudessa kuulemme puheenvuoroja niin tutkijoilta kuin teatterintekijöiltä. Tilaisuudessa myös julkistetaan ääniteos, joka vie kuulijansa matkalle romantiikan ajan Turkuun ja antaa upean, 360-asteisen kuuntelukokemuksen tapahtumapaikoista.
Tutustu ohjelmaan tapahtumasivulla tai seuraa tapahtumatiedotusta Facebookissamme!