Vastakertomus-tapahtuma 15.-23.10.2011

Elokuvafestivaali, teatteriesityksiä ja yleisötapahtuma 15.-23.10.2011

Esitykset

15.-23.10.2011
TEATTERIN, ELOKUVAN, FILOSOFIAN JA TUTKIMUKSEN NÄKÖKULMIA VASTAKERTOMUKSEEN TÄSSÄ AJASSA

Elokuvafestivaali, teatteriesityksiä ja yleisötapahtumia 15.-23.10.2011

Vastakertomus (Counter-History) 2011 yhdistää taiteen ja tieteen ainutlaatuisella tavalla. Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluva tapahtuma käsittää sarjan teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä neljä päivää kestävän yleisötapahtuman. Elokuvafestivaali järjestetäänn 15.-18.10. ja yleisötapahtuma 20.-23.10. Teatteriesitys Animaliksen ennakkoesitys on 15.10. ja ensi-ilta 18.10.2011.

Kolmas Tila – Tredje Rummet ry tuottaa tapahtuman yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun Yliopiston kanssa. Tapahtumapaikkana on Manillan Vanha viinatehdas Turussa. Elokuvafestivaali järjestetään Puutarhakadun Auditoriossa.

Vastakertomus löytää ja nostaa esiin piilossa olevan, hiljennetyn, marginaalisen äänen, tapahtuman tai ajatuksen ja asettaa näin rinnakkain erilaisia kokemuksia ja tietämisen tapoja. Samaa ilmiötä tarkastellaan eri näkökulmista.

TRINH T. MINH-HA JA MICHEL ONFRAY KANSAINVÄLISIÄ KÄRKIVIERAITA
Vastakertomus käynnistyy Trinh T. Minh-han elokuvista koostuvalla festivaalilla. Hänen elokuvistaan kuusi nähdään nyt ensimmäistä kertaa kootusti Suomessa. Vietnamissa syntynyt Trinh T. Minh-ha toimii professorina Berkeleyn yliopistossa, Kaliforniassa.

Tapahtuma tuo paikalle avoimeen yleisötilaisuuteen myös muita merkittäviä kansainvälisiä vieraita, kuten filosofi ja kirjailija Michel Onfrayn Ranskasta. Vieraina ovat myös Clandestino Institutet -ryhmään kuuluvat kulttuurihistorioitsijat ja esseistit Michael Azar ja Edda Manga, filosofi ja kirjailija Aleksander Motturi sekä runoilija Johannes Anyuru Göteborgista.

Lisäksi mukana on joukko kiinnostavimpia suomalaisia taiteen ja tieteen edustajia, kuten kirjallisuuden tutkija, FT Päivi Kosonen ja esseisti, käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Kari Hukkila.

Yleisötapahtuma koostuu esitelmistä, puheenvuoroista, väittelystä sekä dialogista yleisön ja esiintyjien, tutkijoiden ja taiteilijoiden välillä. Tapahtuma luo foorumin kriittiselle ja avoimelle dialogille johtoajatuksena vastakertomuksen tarkastelu.

Tapahtuman sisällön suunnittelusta vastaa Kolmannessa Tilassa Jorma Pitkonen yhdessä työryhmän kanssa, Åbo Akademissa Antony Fredriksson ja Laura Hollsten sekä Turun yliopistossa Lotta Kähkönen ja Kaisa Ilmonen.

ANIMALIKSEN KANTAESITYS JA YLISTETYN TÄHDEN HETKEN UUSINTAESITYS

Vastakertomus-tapahtumaan kuuluvat kiinteästi myös Kolmas Tila-teatterin teatteriesitykset Tähden hetki, joka perustuu Claris Lispectorin pienoisromaaniin ja Seppo Parkkisen kirjoittama Animalis, joista jälkimmäisen kantaesitys on lokakuussa. Molemmat ohjaa Juha Malmivaara.