Näyttämöteos ja maisema - ihmislajin pitkä historia.
Liput
10e/25e/35e.
Esitykset
7.10. 2016 klo19 (LM) ja 8.10.2016 klo 21(LM)Esityksen kesto
1h 15 minEsityspaikka
Turun TuomiokirkkoLegenda pienestä luusta – toinen osa.
Legenda pienestä luusta käsittelee ihmisen historiaa lajina, ihmisen arvoa ja ihmisen suhdetta ei-inhimilliseen. Näyttämöteos toteutetaan prosessityöskentelynä, useassa eri vaiheessa. Teoksen lähtökohta ja työtavat ovat tutkimuksellisia. Keskeisiä käsitteitä teoksessa ovat homo sapiens, antroposeeni, arkeologia ja luz.
Teoskokonaisuus tulee ensi-iltaan vuoden 2018 alussa sisältäen materiaalia kaikista aiemmista työvaiheista. Ensimmäinen teokseen liittyvä työpaja ja esitys toteutui kesäkuussa 2016 Turun yliopiston ja Åbo Akademin järjestämän Aboagora-symposiumin yhteydessä. Toinen työperiodi, syksyn 2016 työpaja keskittyy keskiaikaan. Nykyisyydestä siirrytään vuoteen 1138.
”On vuosi 1138. Maantieteilijä, kartanpiirtäjä, tiedemies Muhammad Al-Idrisi on saanut kutsun Sisilian kuninkaan Roger Toisen luo Palermoon. Kuningas pyytää häntä tekemään uuden maailmankartan, johon olisi koottuna kaikki tieto tunnetusta maailmasta.”
Katso työpajaesityksen video täältä!
Mikä pieni luu?
Juutalaiseen ja arabialaiseen kulttuuriin liittyy vanha uskomus tai legenda selkärangan pienestä luusta, joka kätkee sisäänsä ihmisen itseyden kuin koodina tai arvoituksena. Tämä pieni luu on ainetta, osa luustoamme. Mutta se on tuhoutumaton. Legendan mukaan tästä luusta käsin ihmisen voisi luoda uudestaan sellaisena kuin hän joskus eli ja oli. Hepreaksi tämä luu on nimeltään luz, arabiaksi ajbu adh-dhanab. Luz on ihmisen kokemus siitä, mikä hänessä ehkä oli ainutkertaista, mikä hänessä oli eniten häntä itseään, missä hän toteutui ihmisenä.
Mikä minussa oleva asia säilyttäisi inhimillisen kipinän sisälläni olosuhteissa jotka tähtäävät tuhoamiseeni?
Italialaisen filosofin Giorgio Agambenin poliittiseen ajatteluun kuuluu käsite homo sacer – ”paljas ihminen”. Se tarkoittaa lainsuojatonta, ulossuljettua ihmistä. Ihmistä joka on vailla kansalaisen statusta ja sen myötä kansalaisen oikeuksia. Kansalaisen status on riistetty häneltä tai hänellä ei ole sitä koskaan ollutkaan. Tällaiselle ihmiselle voi tehdä mitä vain, joutumatta siitä vastuuseen. Hänet voi esimerkiksi tappaa. Hänellä voi olla orjan asema. Häntä voidaan pitää rikollisena. Hän voi olla pakolainen tai siirtolainen. Agambenin mukaan tällaiselle ihmiselle jää jäljelle ”paljas elämä”, vailla mitään oikeuksia. Myös eläimet kuuluvat tähän kategoriaan. Ulossuljettuihin. Giorgio Agambenin poliittinen filosofia on antanut teokselle ja työryhmän työskentelylle lähtökohdan ja ajatuksellisen perustan.
Esitykset: Turun Tuomiokirkossa pe 7.10 klo 19 (LOPPUUNMYYTY) ja la 8.10 klo 21.
Liput: 25 euroa
10e(opiskelijat, työttömät)/ 35e(mesenaattihinta).
Liput tuntia ennen esitystä esityspaikalta. (Lippuvaraukset info@kolmastila.net ja tekstiviestitse p. 050-5438863.)
Lue lisää Legenga pienestä luusta -teoksen ensimmäisestä osasta tästä.