NYT

Valkoinen tähti saa kantaesityksensä!

11.02.2025



Torstaina saavumme näyttämötaiteen Etelämantereelle, kun Valkoinen tähti saa kantaesityksensä! Rohkeasti uudenlaista näyttämöestetiikkaa luova teos käsittelee Etelämannerta, siellä tehtävää tieteellistä työtä, tuon työn etiikkaa ja aktivismia sekä mantereen paikkaa ja merkitystä planeettamme elämälle ja sen historialle, myös sen tulevaisuudelle.

Katsomo on pieni ja ensi-ilta on jo täynnä. Varmista pääsysi mukaan tälle uniikille tutkimusmatkalle, jolla taide ja tiede kohtaavat, hankkimalla lippusi täältä!

IMG_6087

Seminaari avantgardesta esittävissä taiteissa ja lyriikassa!

27.01.2025



Kolmas tila järjestää yhteistyössä Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ja kulttuurihistorian oppiaineiden kanssa seminaarin avantgardesta esittävissä taiteissa ja lyriikassa. Seminaari järjestetään perjantaina 7.2. klo 12-16 Turun yliopiston Arcanumissa (Arcanuminkuja 1), seminaarihuoneessa A355.

Perehdymme avantgardeen esittämisen tapana ja taidemuotona sekä aikakauteensa kytkeytyvänä kontekstina. Käsittelemme avantgarden erilaisia muotoja ja siihen liittyviä aatteita teatterin ohella myös elokuvassa, kuvataiteissa ja lyriikassa.

Pages_de_Artaud_le_Mômo_Antonin_(...)Artaud_Antonin_bpt6k1524771n.pdf_Page_4_Image_0001

Pimeä aine ja astrobiologia tiedetapahtuman aiheina!

04.01.2025



Valkoisen tähden tiedetapahtumat jatkuvat! Tammikuussa syvennymme pimeän aineen (dark matter) tutkimukseen ja astrobiologiseen tutkimukseen.

Maailmankaikkeuden pimeä aine ja Maan ulkopuolinen elämä -tiedetapahtuma järjestetään keskiviikkona 22.1. klo 18-20.30 Manillan Vanhalla Viinatehtaalla. Fysiikan suurimpiin mysteereihin kuuluvasta pimeästä aineesta ja fyysikko ja tähtitieteilijä Vera Rubinin (1928–2016) tieteellisestä perinnöstä sen tutkimuksessa saapuu puhumaan teoreettisen fysiikan dosentti, kosmologi Tommi Tenkanen. Astrobiologiasta, eli elämän edellytyksistä maailmankaikkeudessa, omalla planeetallamme tai erilaisissa planeettaympäristöissä puhuu FT, dosentti Kirsi Lehto.
This collage shows NASA/ESA Hubble Space Telescope images of six different galaxy clusters. The clusters were observed in a study of how dark matter in clusters of galaxies behaves when the clusters collide. 72 large cluster collisions were studied in total.   Using visible-light images from Hubble, the team was able to map the post-collision distribution of stars and also of the dark matter (coloured in blue).   The clusters shown here are, from left to right and top to bottom: MACS J0416.1–2403, MACS J0152.5-2852, MACS J0717.5+3745, Abell 370, Abell 2744 and ZwCl 1358+62.

Valkoisen tähden ensi-ilta häämöttää helmikuussa!

10.12.2024



Kolmannen Tilan tuleva näyttämöteos Valkoinen tähti saa ensi-iltansa torstaina 13. helmikuuta 2025. Taiteellinen työryhmä käy parhaillaan harjoituksissa kohti näyttämötaiteen Etelämannerta.

Valkoinen tähti
käsittelee Etelämannerta, siellä tehtävää tieteellistä työtä, tuon työn etiikkaa ja aktivismia sekä mantereen paikkaa ja merkitystä planeettamme elämälle ja sen historialle, myös sen tulevaisuudelle. Esitys seuraa Etelämantereen tutkimusretkikuntaa määrittelemättömässä lähitulevaisuudessa, ulkomaailmasta eristetyllä tutkimusasemalla, yhden talven aikana – seudulla, jossa ulkoilman keskilämpötila on noin -57 C ja täydellinen pimeys kestää kolme kuukautta.

Lue esityksestä lisää täältä. Hanki lippusi täältä.

valkoinen-tahti-vaakakuva-highres

Yleisöluento ja orkideakierroksia kasvitieteellisessä puutarhassa!

15.10.2024



Tulevan näyttämöteoksemme Valkoinen tähti teemoihin syvennytään Valkoinen manner, valkoinen metsä -tiedetapahtumassa tiistaina 22.10. klo 17-20! Tapahtuma järjestetään Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.


Valkoinen manner, valkoinen metsä
-tapahtumassa Turun yliopistossa työskentelevät biologi ja subarktisen ekologian professori Kari Saikkonen ja tutkija, dosentti Marjo Helander kertovat työstään Etelämantereella, Chilen hallinnoimalla tutkimusasemalla. Biologi Janne Aho Kasvitieteellisestä puutarhasta esittelee tilaisuuden yhteydessä yleisölle puutarhan orkideoita ja niiden kasvatusta.

Lue tapahtumasta lisää täältä.

Orkideat - Kuva Robert Seger - Kolmas tila (1)

Raumzeitin kantaesitys sai ylistävän vastaanoton!

04.02.2023



”Kertakaikkisen vaikuttava, upea esitys! Tämän voisi kokea uudestaankin.”

 

Raumzeitin kantaesitys sai ylistävän vastaanoton kriitikoilta ja katsojilta. Tieteen vapautta, totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhdetta sekä ajan ongelmaa tutkivassa esityksessä ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät poikkeukselliseksi kokonaisuudeksi. Katsojat seuraavat esitystä kuulokkeet korvissa, immersiivinen auditiivinen kokemus on kuin äänilavastus.

 

”Tämä on jotain ihan muuta kuin aivot narikkaan -viihdettä.” (Turun Sanomat)

 

”Den drar en med som ett kraftfultt lok.” (Åbo Underrättelser)

”Kolmas Tila pisti parastaan, samoin ihana Vanha viinatehtaan sali.”

 

”Tuikeaa tykitystä ja asiaa. Kuulokkeiden kautta koki upeasti tilallisuuden, liikkuvuuden ja ulottuvuudet.”
”Hieno, kokonaisvaltainen teos. Syvää väkevyyttä.”

 

Tällaista teosta et muualla koe. Hanki lippusi täältä.

Raumzeit19

Raumzeitin ensi-ilta lähestyy! Hanki lippusi oitis!

26.01.2023



Kaikki galaksit etääntyvät meistä. Katsoittepa minne tahansa taivaalla.


Ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät Raumzeitissa poikkeukselliseksi kokonaisuudeksi. 
Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä teos tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa sekä tähtitieteen ja fysiikan historiaa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Iso-Heikkilän observatorion yöstä liikutaan fyysikko Anja Pohjanheimon ajatusten virrassa vaihtoehtoisiin todellisuuksiin, kuviteltuihin ja tosiin.

 

Ensi-ilta torstaina 2.2. Esityksiä 1.4. saakka. Tällaista et muualla koe. Hanki oitis lippusi täältä!

Raumzeit2

Tähtinäytös ja luento Raumzeitin keskeisellä tapahtumapaikalla!

23.01.2023



Yleisö pääsee tutustumaan yhteen Raumzeitin tapahtumapaikoista, kun Kolmas Tila ja Turun Ursa tarjoavat perjantai-iltoina 27.1. ja 10.2. Iso-Heikkilän tähtitornilla samanaikaisesti kaksi tapahtumaa: Tähtinäytöksen kirkkaalla säällä klo 19-21 sekä Tähtien tutkimisen historia -luennon klo 19.15 ja klo 20.15.

 

”Tähtiä on tarkkailtu jo esihistoriallisesta ajasta alkaen, mutta milloin tähtitieteestä tuli tiedettä?”, tähtitieteilijä FT Pasi Nurmi vihjaa luennostaan.

 

Lue tapahtumasta lisää täältä.

 

 

Raumzeit-1146x798px-IsoHeikkila

Science fiction ja totalitarismi – Tähtitiede ja sarjakuva: Yleisötapahtuma tammikuussa

13.12.2022



Raumzeitin toinen yleisötapahtuma Science fiction ja totalitarismi – Tähtitiede ja sarjakuva järjestetään Manillan Vanhalla Viinatehtaalla Turussa perjantaina 13.1. klo 18-20:30. Tapahtuman puheenvuorot nostavat esiin, miten totalitarismia ja tähtitiedettä on käsitelty ja käsitellään fiktiossa.

Lue lisää tapahtuman sivulta.

Raumzeit_verkko1

Raumzeitin liput nyt myynnissä!

21.10.2022



Raumzeitin liput ovat nyt myynnissä. Kolmas Tila tuo uuden näyttämöteoksensa ensi-iltaan helmikuussa 2023.

”Ääni-, video- ja näyttämötaide yhdistyvät omanlaisekseen kokonaisuudeksi, jollaista ainakaan itse en ole aiemmin nähnyt”, ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila kertoo.

Dokumentaarisuutta ja fiktiota yhdistävä Raumzeit tutkii totalitarismin ja tieteellisen ajattelun suhteita, tieteen vapautta, ajan ongelmaa ja suomalaisen tähtitieteen historiaa.

Ensi-ilta 2.2.2023 klo 19 Manillan Vanhalla Viinatehtaalla, Turussa. Esityksiä 1.4. saakka.

Hanki lippusi täältä. Lue esityksestä lisää täältä.

Raumzeit_verkko1

INSTAGRAM